1.List do Rodziców - LISTOPAD.

TEMAT TYGODNIA: Na starej fotografii

Tematy dni: Na starej fotografii; Kiedy babcia była mała; Do czego to służyło?; Mały fotograf; Drzewo genealogiczne – moja rodzina

Drodzy Rodzice,  w minionym tygodniu naszym głównym zagadnieniem była rodzina. Na podstawie fotografii, słuchanych opowiadań i własnych doświadczeń rozmawialiśmy o rodzinach wielopokoleniowych, o naszych rodzinach i ich członkach (zwłaszcza dziadkach). Porównywaliśmy zabawy i zabawki z czasów, gdy nasi dziadkowie byli dziećmi, z tymi, które teraz są popularne. Uczyliśmy się zabaw sprzed lat. Podczas opowiadania różnych historii przedstawialiśmy zdarzenia zgodnie z kolejnością czasową.

Omawialiśmy pracę fotografa i dyskutowaliśmy o tym, po co robi się zdjęcia, kogo i co warto fotografować.

W otoczeniu i na ilustracjach wyszukiwaliśmy przedmioty, których nazwy rozpoczynają się głoską e. Kreśliliśmy po śladzie i rysowaliśmy w tunelu wzory, szlaczki i kształty literopodobne. Braliśmy udział w zabawach słuchowych utrwalających głoski: a, o, l, m, e.

Klasyfikowaliśmy przedmioty według dwóch cech. Rozpoznawaliśmy kształty figur geometrycznych.

Na podstawie zaprezentowanego drzewa genealogicznego opowiadaliśmy, kto jest kim dla wybranego członka rodziny. Poznaliśmy pojęcie: pokrewieństwo.

Podczas ćwiczeń gimnastycznych wykonywaliśmy różne rodzaje ruchów: skoczne, bieżne, z czworakowaniem, w parach i indywidualnie.

Dobre pomysły dla mądrych rodziców, czyli jak spędzać czas z dzieckiem:

• Rozmowy o ulubionych grach i zabawach rodziców, w które się bawili, gdy byli dziećmi.
  • Zabawy w robienie zdjęć oraz oglądanie fotografii rodziców i dziadków z czasów, gdy byli dziećmi.
  • Zabawa w wymyślanie nowej gry lub wyliczanki.

Zabawy w tworzenie zbiorów według dwóch podanych cech.

• Zabawy w wysłuchiwanie poznanych głosek (o, a, l, m, e) – dziecko słucha słowa i mówi, jaka głoska jest na początku lub na końcu.

• Czytanie opowiadań i wierszy, wspólne śpiewanie piosenek i recytowanie rymowanek.