Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze na m-c LUTY 2016

Dbamy o nasze zdrowie

Dbałość o higienę – ubieranie się odpowiednio do warunków atmosferycznych występujących w danej porze roku (zapobieganie przegrzaniu i zmarznięciu)                     – przebywanie na świeżym powietrzu; uczestniczenie w spacerach, zabawach i ćwiczeniach ruchowych.

W świecie sztuki.  Plastyka

Zwracanie uwagi na barwy wokół siebie − nazywanie barw podstawowych (czerwona, niebieska, żółta) i pochodnych, nazywanie barw ciepłych i zimnych  − mieszanie barw, nazywanie powstałych  − tworzenie roztworów barw o różnym stężeniu, szeregowanie ich według natężenia barwy − uczestniczenie w zabawach z barwną plamą, kreską, figurą   − wyrażanie swoich emocji poprzez barwy.  (Nasze przedszkole. Program edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci, Grupa Edukacyjna S.A. 2014, s. 51, 61)

Poznajemy przyrodę

Zima – dokarmianie i dopajanie zwierząt w trudnych zimowych warunkach – nazywanie ptaków odwiedzających karmnik  − zwrócenie uwagi na ostrożność w kontaktach z chorymi zwierzętami, np. ptakami  − rozpoznawanie wybranych zwierząt po śladach na śniegu

Nasza edukacja matematyczna

Organizacja przestrzeni ii czasu  – dostrzeganie rytmicznej organizacji czasu w stałych następstwach dnia i nocy, pór roku, dni tygodnia, miesięcy.  (Nasze przedszkole. Program edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci, Grupa Edukacyjna S.A. 2014, s. 39, 43).

Poznajemy przyrodę. Zima

- obserwowanie zmian zachodzących w przyrodzie zimą; zwrócenie uwagi na koloryt
i piękno przyrody w zimowej szacie  - poznawanie zjawisk atmosferycznych charakterystycznych dla zimy, nazywanie ich, np.: opady śniegu, szron, szadź, zawieje śnieżne  - poznawanie wybranych właściwości fizycznych śniegu i lodu, zwracanie uwagi na zanieczyszczenia, które zatrzymują w sobie(Nasze przedszkole. Program edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci, Grupa Edukacyjna S.A. 2014, s. 42).

Nasz kontakt z techniką

Środki transportu – poznawanie różnych środków transportu: lądowego, wodnego, powietrznego  – oglądanie przedstawionych na obrazkach środków lokomocji niedostępnych bezpośredniej obserwacji, np.: rakiety, promu kosmicznego,

Nasza Ziemia

Poznawanie świata  – gromadzenie literatury, zdjęć, albumów związanych z kosmosem – poznawanie zawodów związanych z kosmosem, np.: kosmonauty, astronoma – poznawanie ciekawostek, opowiadań, legend na temat satelity Ziemi – Księżyca. (Nasze przedszkole. Program edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci, Grupa Edukacyjna S.A. 2014)